Caiarossa is een SuperTuscan blend van aantal verschillende druivensoorten, waaronder Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah en Alicante (Bouschet).
De Caiarossa is diep robijnrood van kleur. In de neus een intens aroma van rijp donker fruit, bramen en zwarte kersen, tegen achtergrond van ontplooiende tertiaire tonen als Mediterrane kruiden, bosgrond, tabak, leer en een vleugje zoethout. In de mond een volle body, geen grote bombastische elementen, maar eerder een delicate elegantie in mooie harmonie. De tannines zijn nog wat hoekig, wat niet verrassend is voor zo’n jonge wijn. De afdronk is lang en verfrissend.
De druiven voor de Caiarossa zijn afkomnstig van de wijngaarden van Serra all’Olio. Ze worden met de hand geoogst binnen een periode van 6 weken, van eind augustus tot begin oktober. Na het kneuzen van de druiven, volgt een schilweking van 20 tot 30 dagen. De vergisting van de verschillende druivensoorten wordt separaat uitgevoerd, in betonnen tanks en in houten vaten van 10 tot 80 hectoliter. Voor de vergisting worden alleen autochtone gisten gebruikt. De wijn wordt de eerste anderhalve week twee maal daags overgepompt en daarna eenmaal daags.
De rijping vindt plaats in tonneaux en barriques, waarvan 30% nieuw hout. De lengte van de rijping varieert van 11 maanden voor de meest gevoelige druivensoorten (Allicante) en 20 maanden voor de meest robuuste (Petit Verdot en Cabernet Sauvignon). Na de houtrijping wordt de wijn geblend en rijpt hij nog 6 maanden in betonnen tanks.
Caiarossa past goed bij rijke gerechten met rood vlees, zoals wild en geroosterd vlees en rijpe kazen.
James Suckling, 93 punten:
“A fresh, chewy red with brightness and coolness for this ripe vintage. Medium body. Pretty fruit. Dark-berry, wet-earth and mushroom flavors. From biodynamically grown grapes. Drinkable now, but better in 2022 and onwards.”
Robert Parker, 93 punten:
“The organic 2017 Caiarossa (made with Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah and Alicante) displays bright and focused fruit, framed by an elegant mineral note of crushed limestone. The fruit is presented as dark cherry and sweet blackberry, but the wine also shows savory tones of tobacco and cured leather. However, those candied cherry and raspberry notes emerge with distinction and underline the heat of the vintage. The tannins are a bit dusty and bitter.” (Monica Larner)