Zo klein als het dorpje Montalcino is (5.000 inwoners), zo groot zijn de wijnen die er vandaan komen. Brunello di Montalcino is een van de meest beroemde wijnen van Italië. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif. De lange verplichte rijping (minimaal 4 jaar) zorgt voor complexe en rijke wijnen.
De Brunello di Montalcino La Casaccia van Canalicchio di Sopra is licht robijnrood van kleur met reflecties van granaatrood. De neus is bijzonder rijk en intens, met een waaier aan rood fruit, viooltjes en lavendel, op een achtergrond van kruiden, zoete specerijen, tabak, zoethout en drop. De smaak is rijk en complex, zeer gelaagd, met nog ruwe tannines, het fruit gedragen door zuren en een mooie mineraliteit. De finish is schier oneindig. Wat een klasbak!
De Brunello La Casaccia is een nieuwe wijn (2015 is de eerste vintage). De druiven voor deze single-vineyard Brunello komen van de La Casaccia wijngaard, vlak naast de wijnkelder Canalicchio, aan de noordkant van Montalcino. In vergelijking met zijn percelen in Montosoli, beschrijft eigenaar Francesco Ripaccioli de bodem hier als een zwaardere bruine klei met veel magnesium die meer genereuze groei geeft. De druiven worden eind september met de hand geoogst.
De vergisting van de druiven vindt plaats in roestvrijstalen vaten op een gecontroleerde temperatuur, met dagelijks overpompen van de hoed. De schillen blijven 25 dagen bij het sap voor de extractie van kleur en smaak. De wijn rijpt daarna 25 maanden in grote eikenhouten vaten (25 hectoliter) van Slavonisch eiken.
De Brunello di Montalcino La Casaccia is een meditatiewijn pur sang.
Robert Parker: 96 punten
“This is a newish single-vineyard wine (it's the second vintage) created by Francesco Ripaccioli and the team at Canalicchio di Sopra at the conclusion of an ambitious estate-wide mapping project. The 2016 Brunello di Montalcino La Casaccia draws its fruit from a two-hectare site planted in 1990 with clay soils and rich in mineral components. A precious 4,133 bottles were made. What I like most is the tightness of the fruit, which you chip away at slowly as the wine softens and yields in the glass. Each layer brings you forest fruit, sour cherry, almond, lilac and candied orange peel. On a second swirl, you might get black olive, bay leaf and scorched earth. There are subtle mineral notes, but what La Casaccia ultimately offers is that uniquely compact and extremely polished quality of fruit.” (Monica Larner)
Vinous: 98 punten
“Lifting up with gorgeous floral perfumes and hints of white smoke, the 2016 Brunello di Montalcino La Casaccia from Canalicchio di Sopra keeps you at the edge of your glass. It opens up with a dark and dramatic display of balsamic-tinged black cherry, sage and Indian spice, contrasted by savory notes of tobacco, rich earth tones and flowery undergrowth. There’s an amazing density of fruit here, offset by salty minerals, zesty acids and a hint of sour citrus. The textures are velvety-smooth, yet the expression remains feminine and lifted. In fact, you can hardly notice its underlying tannic heft until it’s too late, as the 2016 La Casaccia seems to youthfully fold in on itself, halting the expression but promising over a decade of further development.” (Eric Guido)
James Suckling: 96 punten
“A red with cherry, walnut, bark and hints of dried flowers. It’s full-bodied with firm, chewy tannins and a tight finish. Really reserved now. Needs three or four years to open. Best after 2024.”