“Amma where we find the houses of Pianigiani, Montigiani and Ricucci, which are the strongest in all of Chianti... they grow well, they buy and are situated in the best place in Chianti for wine”
(Leopold II, Grand Duke of Tuscany, 1773)
Het bovenstaande citaat toont aan dat wijn al sinds mensenheugenis deel uitmaakt van het erfgoed van Ama. Ama was tijdens het Heilige Roomse Rijk in het bezit van de familie Firidolfi. Het kasteel werd waarschijnlijk in de vijftiende eeuw vernietigd tijdens de Aragonese invasies in het Chianti-gebied. In het begin van de jaren 1700 werden er nieuwe villa’s gebouwd, met dezelfde stenen, op exact dezelfde plek als waar het kasteel oorspronkelijk stond en die nu het hoofdkwartier van het landgoed Castello di Ama vormen.
In het begin van de jaren ’70 zette de schoonheid van Ama vier vermogende Romeinse families aan tot de wedergeboorte van dit land, waar ze elk jaar hun vakantie doorbrachten. Er werd een bedrijf opgericht, dat het lot van de Chianti zou veranderen. Ze herplantten het grootste deel van de wijngaarden en bouwden een moderne gistingskelder, die een innovatief model werd voor het hele gebied.
Marco Pallanti arriveerde in 1982 in Ama, een jonge Florentijnse landbouwkundige die na een uitgebreide technische opleiding aan de Universiteit van Bordeaux, onder leiding van Patrick Léon de wijnmaker van het landgoed werd. Een gouden keuze, want zijn palmares is inmiddels indrukwekkend. In minder dan een generatie wist hij het imago van Chianti eigenhandig om te buigen van verwaterde bulkwijn naar dat van hoogstaande kwaliteit. Dit leverde hem in 2003 de titel “Wijnmaker van het jaar” op.
Lorenza Sebasti, de dochter van een van de eigenaren, nam in 1993 het beheer van het landgoed over. Lorenza en Marco, die al 40 jaar samen werken, blijven dezelfde passie en visie delen. De tweede generatie van de 4 families zijn nog steeds vertegenwoordigd in het bedrijf.