Bolgheri kwam internationaal op de kaart te staan bij een blindproeverij van Decanter in 1974, waar een 6 jaar oude Sassicaia de allerbeste Bordeaux van tafel veegde. Daarvoor was Bolgheri relatief onbekend. Sindsdien hebben de SuperTuscans uit de Bolgheri wereldfaam verworven.
Magari betekent in het Italiaans “misschien” en wordt door italianen gebruikt om de hoop op een mooie toekomst uit te drukken. Die hoop heeft de Magari van Ca’Marcanda al lang ingelost, aangezien de wijn een stevige positie heeft verworven in de lijst met SuperTuscans. De Magari is een blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.
De Magari van Ca’Marcanda is robijnrood van kleur. In de neus een complexe en rijke geur die start met fruitige en florale aroma’s van zwart fruit, rozenblaadjes, eucalyptus, groene peper, Mediterraanse kruiden en bloedsinaasappel. Puur en intens in de mond met tonen van moerbei en zure kers en stevige, maar fijnbesnaarde tannines en goed geïntegreerde houtaroma’s. De finish is lang en sappig.
De druiven voor de Magari komen van wijngaarden die verder van de zee liggen, meer tegen de heuvels. De leemachtige, kleirijke bodems staan hier bekend als “terre brune”, wat donkerbruine aarde betekent, ideaal voor de teelt van wijnen met rijkdom, diepte en mineraliteit en tonen van vloeibaar teer. De druivensoorten worden separaat geoogst en gefermenteerd. De fermentatie duurt ongeveer 15 dagen. De wijn wordt gedurende 12 maanden gerijpt op nieuwe en gebruikte eikenhouten fusten. Daarna wordt de wijn geblend en volgt nog een half jaar flesrijping.
De Magari past uitstekend bij rijke gerechten met rood vlees, zoals wild en geroosterd vlees.
Robert Parker, 94+ punten:
“This wine is released before the Camarcanda blend. Angelo Gaja and his family have worked this vintage with a deft hand. This hot 2017 growing conditions have been harnessed for their positive attributes, such as the thickness and the dark concentration of the fruit and, consequently, the wine's freshness. Any negative implications have been absolutely eliminated and worked through. Nothing escapes Angelo's watchful eye. The 2017 Bolgheri Rosso Magari is a blend of Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot.” (Monica Larner)
James Suckling, 93 punten:
“This is a pure, focused Bolgheri with bright blueberries, freshly picked blackcurrants and citrus. All the more impressively in this hot vintage, the tannins are very tightly strung, fine and grainy, while the finish is medium-long and vivacious. Great drive and composure to this medium-to full-bodied red. Drink from 2021.”
Decanter, 94 punten:
“The Gaja family at its Camarcanda estate is leading a silent revolution. Certified organic, although this is not mentioned, the winery has overturned Merlot for Cabernets and cordon training for guyot in the vineyards. Since 2015 it has introduced concrete and oak along with stainless steel for fermentation. Now it is experimenting with whole clusters, and the oak ageing was sensibly reduced. The 2017 vintage shines for its bright cassis fruit, melded with blackberry and cherry, then leafy and cedary notes to develop garrigue in depth. The creamy and dense palate has almost firm acidity and shows a bit of a dry finish, but otherwise this is hedonistically supple.”