Fiano is een antieke druif die werd gebruikt in de Romeinse wijnbouw. Sommige historici speculeren dat Fiano de Vitis Apiana-druif is, waarmee de oude Romeinse wijn Apianum werd gemaakt. Fiano werd lange tijd met uitsterven bedreigd omdat de kleine druifjes te weinig sap en dus rendement zouden opleveren. Gelukkig herkenden enkele producenten de kwaliteit van deze druif en hebben hem in ere hersteld.
Deze Fiano Piante a Lapio van Joaquin is de mooiste Fiano die wij ooit zijn tegengekomen. De kleur is diep goudgeel. De geur is waanzinnig rijk en complex, licht oxydatief. Een caleidoscopische waaier aan aroma’s, startend met citrusvruchten, grapefruit, overrijpe appel, gele rozen, accaciahoning en hazelnoten, gevolgd door een hele reeks aromatische kruiden, zoals kamperfoelie, laurier en munt, en wat specerijen, zoals witte peper en vanille. Het mondgevoel is vol en rijk, bijna nectar, maar de smaak is verrassend fris en licht ziltig. In de mond wederom tonen van overrijpe vruchten en een mooie, vulkanische mineraliteit die aanhoudt in de zeer lange afdronk.
De druiven voor deze Fiano zijn afkomstig van de 100 jaar oude pre-phylloxera wijngaarden van Lapio, welke zijn geplant in kalkrijke, vulkanische grond op een hoogte van gemiddeld 550 meter. De druiven worden begin november met de hand geoogst. Na de zachte persing wordt de wijn 2 dagen geweekt op de schillen. De vergisting van de wijn in eikenhouten vaten duurt maar liefst 6 maanden en gebeurt ‘sous voile’, onder een deken van flor (gist), zoals bij sherry. Deze deken beschermt de wijn tegen zuurstof en creëert een nootachtig en licht ziltig aroma. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 8 maanden in kastanjehouten en accaciahouten vaten van 500 liter en nog een jaar op fles.
De Fiano Piante a Lapio kan gastronomisch alles aan. Het verdient aanbeveling om de wijn te decanteren of ruim op tijd te openen.
Van deze wijn worden veel te weinig flessen gemaakt om hem te laten beoordelen door wijncritici.
Deze Fiano Piante a Lapio van Joaquin is de mooiste Fiano die wij ooit zijn tegengekomen. De kleur is diep goudgeel. De geur is waanzinnig rijk en complex, licht oxydatief. Een caleidoscopische waaier aan aroma’s, startend met citrusvruchten, grapefruit, overrijpe appel, gele rozen, accaciahoning en hazelnoten, gevolgd door een hele reeks aromatische kruiden, zoals kamperfoelie, laurier en munt, en wat specerijen, zoals witte peper en vanille. Het mondgevoel is vol en rijk, bijna nectar, maar de smaak is verrassend fris en licht ziltig. In de mond wederom tonen van overrijpe vruchten en een mooie, vulkanische mineraliteit die aanhoudt in de zeer lange afdronk.
De druiven voor deze Fiano zijn afkomstig van de 100 jaar oude pre-phylloxera wijngaarden van Lapio, welke zijn geplant in kalkrijke, vulkanische grond op een hoogte van gemiddeld 550 meter. De druiven worden begin november met de hand geoogst. Na de zachte persing wordt de wijn 2 dagen geweekt op de schillen. De vergisting van de wijn in eikenhouten vaten duurt maar liefst 6 maanden en gebeurt ‘sous voile’, onder een deken van flor (gist), zoals bij sherry. Deze deken beschermt de wijn tegen zuurstof en creëert een nootachtig en licht ziltig aroma. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 8 maanden in kastanjehouten en accaciahouten vaten van 500 liter en nog een jaar op fles.
De Fiano Piante a Lapio kan gastronomisch alles aan. Het verdient aanbeveling om de wijn te decanteren of ruim op tijd te openen.
Van deze wijn worden veel te weinig flessen gemaakt om hem te laten beoordelen door wijncritici.