Le Macchiole Bolgheri Rosso is de jongste en nieuwste wijn van Le Macchiole, geboren in 2004. Het is een traditionele Bordeaux-blend uit Bolgheri, maar dan met de distinctieve hand van Le Macchiole. Het is de meest pure expressie het Bolgheri terroir.
 
De druiven zijn afkomstig van de jonge stokken van de druiven die op oudere leeftijd zullen schitteren in de vlaggenschepen Paleo, Scrio en Messorio. Ze worden handmatig geoogst tussen eind augustus en medio september. Na een korte vergisting en maceratie in RVS tanks rijpt de wijn 10 maanden. 80% van de wijn rijpt op gebruikte barriques en 20% rijpt in cement.
 
De kleur van deze Bolgheri Rosso is mooi robijnrood. De geur heeft een mooi pallet van zwart fruit, zwarte kers en besfruit, gevolgd door een zweem van tabak, chocolade en vanille. In de mond veel primair fruit, met hints van specerijen, rijpe tannines en een uitstekende balans. De afdronk blijft mooi hangen in de mond.
 
Deze Bolgheri Rosso is een schitterende introductie in de grote wereld van Le Macchiole. Toegankelijk en elegant, zonder tekort te doen aan structuur en complexiteit.
Robert Parker - 93 Punten:
"The Le Macchiole 2020 Bolgheri Rosso is 50% Merlot, 20% Syrah, 15% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon. This is a powerhouse wine that has become a steady little engine for the estate economy, growing from a production of 36,000 bottles to 140,000 bottles made annually today. This vintage does a terrific balancing act with dark fruit and concentration on the one hand and an accessible easy-drinking personality on the other. Black fruit cedes to baked brioche, spice and toasted aniseed. The wine finishes for 10 months in a combination of second, third and fourth-year barrique, and about 30% of the total goes into cement. The finish is polished and fresh, and you get good value."
James Suckling - 93 punten:
"Grilled herbs, orange zest, black plums, cherries, peach stones and peppercorns on the nose. Medium-bodied with creamy tannins. It’s deliciously round and fruity, yet firm, with a long and polished finish. Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon and syrah. So drinkable already. Drink or hold."
Jancis Robinson - 16.50 punten
"Mid garnet. Dark-fruited but more blackberry than blackcurrant. Gentle spice notes. More spicy on the palate, smooth, thick tannins with a hint of chocolate in both flavour and texture though the oak is not overdone."
WineSpectator - 92 punten:
"Dense in texture, this red reveals plum and black cherry fruit, with grace notes of earth and black pepper that add depth. The finish offers well-integrated tannins. Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Drink now through 2028. 11,765 cases made."