Masseto is misschien wel de meest legendarische merlot van Italië en een keiharde concurrent van de eveneens legendarische Pomerol wijnen, zoals Le Pin en Petrus. De vraag naar deze wijn overtreft elk jaar vele malen het aanbod.
Masseto is diep robijnrood, op het zwarte af. In de neus een ware caleidoscoop aan aroma’s, startend met geconcentreerd donker fruit, zwarte bessen en zwarte kersen, met wat lavendel en verweven met specerijen, zoals peper, kruidnagel en zoethout, koffie, leer en drop. In de mond weet de wijn een grote intensiteit en rijpheid van het fruit te combineren met een opmerkelijk gevoel voor evenwicht en frisheid. De tannines zijn mooi verweven, de textuur fluweelzacht, de afdronk vertoont een blijvende fruitigheid en een levendige zuurgraad die een laatste vleugje frisheid geeft.
De druiven voor de Masseto worden met de hand geoogst in kleine kratten, met de hand geselecteerd, zowel voor en na het ontstelen, en daarna zacht geperst. De vergisting van de wijn vindt plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks en een klein deel in eikenhouten vaten. De malolactische omzetting start in 100% nieuwe eikenhouten barriques, waarbij de verschillende lots gedurende de eerste 12 maanden van de rijping gescheiden werden gehouden. Vervolgens werd de wijn gemengd en opnieuw in de vaten gebracht voor nog een jaar, voor een totaal van 24 maanden. Daarna wordt de Masseto nog eens 12 maanden op fles bewaard voordat hij op de markt werd gebracht.
Masseto past goed bij rijke gerechten met rood vlees, zoals wild en geroosterd vlees.
James Suckling, 99 punten:
“Fantastic aromas of lavender, rosemary, violets and currants. Full body, a wonderful concentration of fruit yet tense and taunt energy. The new wood is exposed now but will become integrated and polished. Give it three or four years together. The pure merlot magic is there. The 2011 was a perfect wine, and this is very close indeed. Drink fom 2019.”
Robert Parker, 95 punten:
“The 2012 Masseto is seductive from the first sip. The 2011 edition of this wine was very successful, and not too different in character from this wine. What the 2012 vintage offers instead is a level of textural richness and creaminess that is absolutely outstanding. The very nature of the fruit feels velvety and silky smooth, without a single ripple. The bouquet reveals upfront aromas of dark cherry and spice that are contrasted perfectly against one another. Classic vintages of Masseto include 2001 and 2006. The 2012 vintage doesn't offer the same backbone firmness as those years, but it offers lots more exuberant richness instead. Some 32,000 bottles were produced. The wine should hold forward for many, many years.”
Wine Spectator, 94 punten:
“A serious red, from the intense aromas of black cherry, blackberry, plum, spice and mineral to the concentrated flavor profile and complex structure. The vibrant finish shows terrific length. All the components are there, but this just needs some time to come together. Merlot. Best from 2018 through 2030.”