Barolo, de wijn der koningen en de koning der wijnen. Misschien wel de beroemdste wijn van Italië. Barolo staat bekend om zijn veelal stroeve tannines, die jaren nodig hebben om te rijpen. Maar zeker ook om het grote genot dat deze wijn kan brengen aan iedereen die geduld heeft.
De druiven voor deze Barolo zijn afkomstig van de cru wijngaard Bricco Ambrogio in Roddi, waar druivenstokken met een ouderdom van 1947 tot aan 2008 zijn geplant op een hoogte van 275 meter. Enrico Scavino zag de kwaliteit van deze wijngaard en kocht hem in 2001. Als door een mirakel werd deze wijngaard gespaard van de grote hagelbuien in 2002, waardoor hij in 2002 kon debuteren. Ondanks het lastige oogstjaar werd meteen duidelijk dat deze cru wijngaard heel veel potentie bood.
De Bricco Ambrogio is robijnrood met granaatrode nuances. De geur is zeer intens en veelzijdig met zachte tonen van zwarte kersen, pruimen en rozenblaadjes op een achtergrond van specerijen, zoals kruidnagel, en hints van tabak. In de mond wordt een perfecte balans merkbaar tussen het fruit, de zuren en de zachte tannines. Donker en geconcentreerd, maar tegelijkertijd elegant en toegankelijk. De nootachtige afdronk blijft lang nazingen.
De druiven voor de Barolo Bricco Ambrogio worden eind oktober met de hand geoogst. Na de zachte persing wordt de wijn 10 tot 12 dagen geweekt op de schillen. De vergisting van de wijn, in roestvrijstalen tanks duurt gemiddeld 20 tot 30 dagen, waarna een malolactische omzetting volgt in eikenhouten vaten van 225 liter. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 10 maanden in barriques en vervolgens nog eens 12 maanden in grote eikenhouten vaten. Na de assemblage in roestvrijstalen tanks, gedurende 10 maanden, volgt nog eens 10 maanden rijping op fles.
Deze Barolo is een droom bij stevige winterse gerecht, zoals stoofvlees en wild, zeker in combinatie met truffel.
James Suckling, 97 punten:
“Extremely attractive aromas of dried strawberries, rose petals and dried spices, such as cloves, following through to a medium to full body. Very deep and dense center palate, yet it remains bright and vivid. Flavorful finish. Give this time to open. Try after 2022.”
Vinous, 94 punten:
“The 2016 Barolo Bricco Ambrogio is very pretty in 2016. Medium in body and supple, the Bricco Ambrogio captures all of the personality of the year in a mid-weight style that makes it easy to drink and enjoy young. The balance of fruit, acid and structure is just superb here. Pretty floral and spice overtones add nuance. Bricco Ambrogio is always the most accessible of the Scavino cru Barolos. The 2016 is the finest wine from this site yet.” (Antonio Galloni)
Robert Parker, 94 punten:
“From the comune or village of Roddi, the Paolo Scavino 2016 Barolo Bricco Ambrogio offers an open-knit and accessible personality. The bouquet of this wine is very distinctive, offering some cedar, spice and toasted hazelnut that you don't get in the other Baroli in the collection from the Scavino family. Those nutty aromas cede to dark fruit, plum, spice and grilled herb. The wine is beautifully put together, showing the classic balance and energy of the vintage.” (Monica Larner)
Wine Spectator, 94 punten:
“This is velvety and inviting, the open texture setting the stage for black cherry, plum and iron flavors. Spice and tobacco elements chime in as this cruises to a long, sumptuous finish. Shows fine harmony and should be approachable earlier than some peers. Best from 2022 through 2038.”