Barolo, de wijn der koningen en de koning der wijnen. Misschien wel de beroemdste wijn van Italië. Barolo staat bekend om zijn veelal stroeve tannines, die jaren nodig hebben om te rijpen. Maar zeker ook om het grote genot dat deze wijn kan brengen aan iedereen die geduld heeft.
De druiven voor deze Barolo zijn afkomstig van de cru wijngaard Ravera in Novella, een hoger, op het oosten gelegen perceel, waar de klimatologische omstandigheden koeler zijn dan op andere percelen. Hierdoor worden de druiven van dit perceel ook als laatste geoogst. De vintage 2015 was de eerste oogst van dit perceel, die meteen hoge ogen gooide.
De Barolo Ravera is robijnrood met granaatrode nuances. De geur is zeer rijk en complex met zachte tonen van zwarte kersen, frambozen, gedroogde pruimen en rozenblaadjes op een aardse achtergrond van bosgrond en truffel, met wat hints van menthol. In de mond strak en vol, met nog wat spanning in de aanwezige tannines in een mooie combi met het aanwezige fruit en mooie zuren. Alle ingrediënten voor een lang leven zijn aanwezig.
De druiven voor de Barolo Ravera worden begin november met de hand geoogst. Na de zachte persing wordt de wijn 10 tot 12 dagen geweekt op de schillen. De vergisting van de wijn, in roestvrijstalen tanks duurt gemiddeld 20 tot 30 dagen, waarna een malolactische omzetting volgt in eikenhouten vaten van 225 liter. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 10 maanden in barriques en vervolgens nog eens 12 maanden in grote eikenhouten vaten. Na de assemblage in roestvrijstalen tanks, gedurende 10 maanden, volgt nog eens 10 maanden rijping op fles.
Deze Barolo is een droom bij stevige winterse gerecht, zoals stoofvlees en wild, zeker in combinatie met truffel.
Robert Parker: 97+ punten
“Continuing in a tour de force presentation of some of the best growing sites in Barolo, the Scavino family introduces this, their second vintage, from the Ravera cru of Novello. The Paolo Scavino 2016 Barolo Ravera draws its fruit from an east-facing parcel that is one of the last to be harvested each year. The site shows cool climate conditions even in the warmer years. In a classic vintage such as this, the wine delivers pretty balance and integration. The character of the wine reflects the dark, sultry fruit qualities that we associate with Ravera—prune, plum, blackberry, tilled earth, truffle and an appetite-arousing touch of smoked bacon. That compilation of aromas is simply fantastic, and the wine shows a terrific quality of tannins, imparting inner tension, sharpness and precision.” (Monica Larner)
Vinous, 97 punten:
“Scavino’s 2016 Barolo Ravera is another highlight in this range. Tense, brilliant and finely sculpted, the 2016 has so much going on. Crushed flowers, iron, mint and cedar add beguiling aromatic breadth to a core of translucent, intense Nebbiolo fruit. The 2016 really captures the energy that makes wines from this site so distinctive. The 2016 was fermented in stainless steel and aged entirely in cask.” (Antonio Galloni)
Wine Spectator, 95 punten:
“This is all about purity of cherry and raspberry fruit, with hints of rose, mineral and wild underbrush. Very firmly structured, showing terrific balance and a long, energetic finish. Very sleek and graceful. Best from 2023 through 2045.”
James Suckling, 95 punten:
“Lots of blue-fruit aromas, as well as ripe strawberries, violets and lavender, following through to a medium body, fine tannins and a really polished and creamy texture at the end. Try after 2022.”