Potazzine – Brunello di Montalcino 2013
Potazzine – Brunello di Montalcino 2013
Hooggewaardeerde, elegante Brunello di Montalcino. Rijk aan diepe aroma’s van kersen, dop, kruiden en mint. Heerlijke meditatiewijn. Vinous: 96 punten | Robert Parker: 94 punten!
€ 61,95
excl. btw
€ 74,96
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 66

Aantal: 
Bestellen
 
Zo klein als het dorpje Montalcino is (5.000 inwoners), zo groot zijn de wijnen die er vandaan komen. Brunello di Montalcino is een van de meest beroemde wijnen van Italië. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif. De lange verplichte rijping (minimaal 4 jaar) zorgt voor complexe en rijke wijnen.

De Brunello di Montalcino van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijp rood fruit, met duidelijke hints van kersen, drop, kruiden en mint. De smaak is rond en fluweelachtig, met nog ruwe tannines die baat hebben bij verdere rijping, mooi gelaagd en een elegante, maar aanhoudend intense afdronk.

De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten.  Na fermentatie rijpt de wijn circa 36 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 12 maanden op fles. 

De Brunello di Montalcino is heerlijk bij stevige gerechten van rood vlees, wild of om heerlijk van te genieten bij de open haard.

Robert Parker: 94 punten
“The 2013 Brunello di Montalcino walks a very fine line between elegance and finesse. Those may seem like two analogous terms, but this wine teaches you that they are not. The bouquet offers tonic and buoyant tones of wild berry, blueberry, dried herb and licorice. Each is elegant in its own right, but together they form a nuanced and finessed whole. Le Potazzine does very nicely in the hot vintages, but it delivers unexpected surprises (like this wine) in the cooler ones.” (Monica Larner)

Vinous: 96 punten
“Bright red. Sweet, spicy red cherry, blueberry compote and powdered rocks on the nose are complicated by herbs and ink. Rich, dense and multilayered, but with delightful vibrancy that gives this concentrated beauty’s liqueur-like richness of red and blue fruit flavors a graceful quality. Outstanding sugar-acid-tannin balance contributes to this wine’s many charms on the exhilaratingly long, lively finish. One of the best Brunellos of the 2013 vintage.” (Ian d’Agata)