Zo klein als het dorpje Montalcino is (5.000 inwoners), zo groot zijn de wijnen die er vandaan komen. Brunello di Montalcino is een van de meest beroemde wijnen van Italië. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif. De lange verplichte rijping (minimaal 4 jaar) zorgt voor complexe en rijke wijnen.
De Brunello di Montalcino van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijp rood fruit, met duidelijke hints van kersen, drop, kruiden en mint. De smaak is rond en fluweelachtig, met nog ruwe tannines die baat hebben bij verdere rijping, mooi gelaagd en een elegante, maar aanhoudend intense afdronk.
De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten. Na fermentatie rijpt de wijn circa 36 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 12 maanden op fles.
De Brunello di Montalcino is heerlijk bij stevige gerechten van rood vlees, wild of om heerlijk van te genieten bij de open haard.
WineEnthusiast: 94 punten
“Ethereally elegant and fragrant, this offers enticing scents of rose petal, wild strawberry, aromatic herb and a whiff of freshly tilled earth. The radiant palate boasts tension and finesse, offering red cherry, pomegranate, star anise and white pepper framed in taut polished tannins and vibrant acidity. It's linear and racy, but also balanced.” (Kerin o’Keefe)
Vinous: 90 punten
“Medium bright red. Sexy red berries, sweet herbs and spices on the almost Pinot Noir-like nose. Supple and quite dry, with lively if slightly metallic flavors of red berries, herbs and spices showing energy but only moderate carry-through on the back end. This politely styled Brunello is more about aromas and juiciness than fleshy texture. The clean, precise finish is mineral-accented and vibrant. Drink up sooner rather than later while your 2011 Riserva, 2012 and 2013 Le Potazzine Brunellos lie dormant in your cellars.” (Ian d’Agata)
De Brunello di Montalcino van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijp rood fruit, met duidelijke hints van kersen, drop, kruiden en mint. De smaak is rond en fluweelachtig, met nog ruwe tannines die baat hebben bij verdere rijping, mooi gelaagd en een elegante, maar aanhoudend intense afdronk.
De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten. Na fermentatie rijpt de wijn circa 36 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 12 maanden op fles.
De Brunello di Montalcino is heerlijk bij stevige gerechten van rood vlees, wild of om heerlijk van te genieten bij de open haard.
WineEnthusiast: 94 punten
“Ethereally elegant and fragrant, this offers enticing scents of rose petal, wild strawberry, aromatic herb and a whiff of freshly tilled earth. The radiant palate boasts tension and finesse, offering red cherry, pomegranate, star anise and white pepper framed in taut polished tannins and vibrant acidity. It's linear and racy, but also balanced.” (Kerin o’Keefe)
Vinous: 90 punten
“Medium bright red. Sexy red berries, sweet herbs and spices on the almost Pinot Noir-like nose. Supple and quite dry, with lively if slightly metallic flavors of red berries, herbs and spices showing energy but only moderate carry-through on the back end. This politely styled Brunello is more about aromas and juiciness than fleshy texture. The clean, precise finish is mineral-accented and vibrant. Drink up sooner rather than later while your 2011 Riserva, 2012 and 2013 Le Potazzine Brunellos lie dormant in your cellars.” (Ian d’Agata)