Zo klein als het dorpje Montalcino is (5.000 inwoners), zo groot zijn de wijnen die er vandaan komen. Brunello di Montalcino is een van de meest beroemde wijnen van Italië. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif. De lange verplichte rijping (minimaal 4 jaar) zorgt voor complexe en rijke wijnen.
De Brunello di Montalcino Riserva van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met diepe granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijpe kersen en besfruit, met duidelijke hints van tabak, drop en confiture, gevolgd door een mooie kruidigheid. De smaak is ongekend elegant en fluweelachtig, met afgeronde tannines en een aanhoudend intense afdronk.
De Brunello di Montalcino Riserva wordt alleen in de beste vintages gemaakt na een zorgvuldige selectie van de druiven in de wijngaard. De afgelopen 20 jaar is hij alleen gemaakt in 2004, 2006, 2011 en 2015 (deze laatste is nog niet op de markt).
De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten. Na fermentatie rijpt de wijn circa 60 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 12 maanden op fles.
De Brunello di Montalcino Riserva is vooral heerlijk bij de open haard na een geweldige maaltijd!
WineEnthusiast: 99 punten
"Captivating scents of pressed violet, dark spice, perfumed berry, new leather and balsamic eucalyptus notes reveal the wine's elegance and pedigree even before the first sip. The full-bodied palate boasts remarkable finesse and a weightless intensity, delivering juicy Marasca cherry, black raspberry, tobacco and licorice. It's impeccably balanced, with firm polished tannins and fresh acidity. Hold for even more complexity.” (Kerin o’Keefe)
Robert Parker: 97 punten
“The ladies of Le Potazzine have broken with the pack. They are betting on this Riserva from the warm 2011 vintage over everything else (including vintages held in higher esteem by appellation authorities). The 2011 Brunello di Montalcino Riserva is indeed a sure bet if you are looking for a Brunello that will knock your socks off. This is a sharp, precise and extremely defined Sangiovese. This is an inspired wine (with a mere 3,200 bottles produced). The bouquet is slow and steady but also very effective as it comes into full focus. Red cherry, blackberry, cassis, balsam herb and spice all merge seamlessly on the nose. The mouthfeel is polished and long. You can count it in many long minutes.” (Monica Larner)
Vinous: 96 punten
Good full red. Aromas of red cherry, blackberry, violet, Christmas spices, licorice and camphor. At once powerful and suave, delivering highly concentrated flavors of red cherry, gunflint and camphor. A more muscular style than the 2011 classico but also wonderfully broad, ripe and deep. The long finish saturates the mouth with subtle perfume of dried fruits and herbs, with dusty, mounting tannins leaving a classic, slightly austere impression. This very serious Brunello offers a glimpse of how unique Sangiovese can be in Montalcino.” (Ian d’Agata)
De Brunello di Montalcino Riserva van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met diepe granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijpe kersen en besfruit, met duidelijke hints van tabak, drop en confiture, gevolgd door een mooie kruidigheid. De smaak is ongekend elegant en fluweelachtig, met afgeronde tannines en een aanhoudend intense afdronk.
De Brunello di Montalcino Riserva wordt alleen in de beste vintages gemaakt na een zorgvuldige selectie van de druiven in de wijngaard. De afgelopen 20 jaar is hij alleen gemaakt in 2004, 2006, 2011 en 2015 (deze laatste is nog niet op de markt).
De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten. Na fermentatie rijpt de wijn circa 60 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 12 maanden op fles.
De Brunello di Montalcino Riserva is vooral heerlijk bij de open haard na een geweldige maaltijd!
WineEnthusiast: 99 punten
"Captivating scents of pressed violet, dark spice, perfumed berry, new leather and balsamic eucalyptus notes reveal the wine's elegance and pedigree even before the first sip. The full-bodied palate boasts remarkable finesse and a weightless intensity, delivering juicy Marasca cherry, black raspberry, tobacco and licorice. It's impeccably balanced, with firm polished tannins and fresh acidity. Hold for even more complexity.” (Kerin o’Keefe)
Robert Parker: 97 punten
“The ladies of Le Potazzine have broken with the pack. They are betting on this Riserva from the warm 2011 vintage over everything else (including vintages held in higher esteem by appellation authorities). The 2011 Brunello di Montalcino Riserva is indeed a sure bet if you are looking for a Brunello that will knock your socks off. This is a sharp, precise and extremely defined Sangiovese. This is an inspired wine (with a mere 3,200 bottles produced). The bouquet is slow and steady but also very effective as it comes into full focus. Red cherry, blackberry, cassis, balsam herb and spice all merge seamlessly on the nose. The mouthfeel is polished and long. You can count it in many long minutes.” (Monica Larner)
Vinous: 96 punten
Good full red. Aromas of red cherry, blackberry, violet, Christmas spices, licorice and camphor. At once powerful and suave, delivering highly concentrated flavors of red cherry, gunflint and camphor. A more muscular style than the 2011 classico but also wonderfully broad, ripe and deep. The long finish saturates the mouth with subtle perfume of dried fruits and herbs, with dusty, mounting tannins leaving a classic, slightly austere impression. This very serious Brunello offers a glimpse of how unique Sangiovese can be in Montalcino.” (Ian d’Agata)