San Guido - Sassicaia 2012
San Guido - Sassicaia 2012
De icoonwijn van de Bolgheri en misschien wel van Italië, deze Sassicaia. Robert Parker 93 punten.
€ 190,00
excl. btw
€ 229,90
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 0

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
 
De Sassicaia, het vlaggenschip van de Bolgheri en misschien wel van heel Italië. Van de droom om een wijn op de Bordeaux-leest te maken, naar een absolute topwijn, die menig top-Bordeaux naar de kroon steekt. Geblend uit Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

De Sassicaia is diep robijnrood van kleur. Een intense, rijke neus met pruimen, kersen, besfruit, specerijen en tabak. De smaak is krachtig en rijk, fruitig, harmonieus en met stevige maar zijdezachte tannines. De wijn kan met gemak 20 jaar rijpen.

De druiven worden vanaf begin september met de hand geplukt, te starten met de Cabernet Franc. De Cabernet Sauvignon wordt iets later geoogst. Na persing volgt gemiddeld 1,5 weken schilcontact en wordt de wijn vergist in roestvrijstalen vaten, op een gecontroleerde temperatuur. Hierbij wordt de most regelmaat overgepompt. Na de blend rijpt de wijn nog 24 maanden in Franse barriques en nog enkele maanden op fles.

De Sassicaia komt het best tot zijn recht bij stevige vleesgerechten, zoals gebakken en gegrild rood vlees met een mooie jus. Maar drink hem ook gerust als meditatiewijn! 

Robert Parker, 93 punten:
“From an early-ripening vintage, the 2012 Bolgheri Sassicaia shows bold lines and thick color concentration. It does exhibit a classic Sassicaia bouquet, but it does so minus that delicate floral embroidery that comes forth with such delight in 2013. This wine shows a harder, more determined edge. It is less remarkable overall, considering the amazing heights achieved in other vintages. It also reveals thin to medium texture. This Sassicaia roars in terms of bouquet, but offers more of a whimper in terms of mouthfeel. All the elements are there, but they are delivered in a more undertone and one-dimensional manner. It will probably flesh out further with more bottle age, but that leanness is just part of the 2012 vintage.” (Monica Larner)

Vinous, 94+ punten:
“The 2012 Sassicaia is dark and immediate, with gorgeous up-front richness, density and power. Black cherry jam, cloves and new leather are some of the many signatures that take shape in the glass. The 2012 is an unusually deep, concentrated Sassicaia that is going to need time in bottle to develop the full breadth of its aromas and flavors. Today, it is a bit monolithic, so readers need to be patient.” (Antonio Galloni)