Suvereto is één van de gebieden in de Toscane waar top Bordeaux-blends worden gemaakt. Suvereto heeft altijd in de schaduw gestaan van het meer bekende Bolgheri, maar doet qua kwaliteit zeker niks onder. De Redigaffi is het vlaggenschip van Tua Rita en behoort tot de allerbeste Merlots in Italië
De Redigaffi van Tua Rita is diep robijnrood van kleur, met paarse nuances. De neus is ongekend intens en diep met veel fruit, zoals bramen, bosbessen, aardbeien,met in de achterhand specerijen, mokka, koffie, leer en wat drop. De smaak is heel warm en rijk en tegelijkertijd ook fris, gestructureerd en toch elegant. Gedomineerd door fruit en gevolgd door wat florale tonen die zo typisch zijn voor de “Macchia Mediterranea”. De afdronk blijft minutenlang nazingen. Dit is een iconische wijn!
De druiven voor deze Redigaffi zijn afkomstig van de wijngaarden in Notri, in de heuvels van Suvereto. De bodem bestaat vooral uit klei met kiezels. De hogere percelen bevatten meer zand en kiezels, de lagergelegen delen hebben meer slib.
De druiven worden met de hand geoogst in kleine kratten en daarna geperst en 6 maanden vergist en gerijpt in konische eiken vaten. Na de vergisting rijpt de wijn nog 18 maanden in nieuwe barriques. Na de blend wordt de wijn zonder filtering gebotteld.
De Redigaffi is heerlijk bij vleesgerechten, wild, pasta’s met stevige sauzen en gerijpte kazen.
Robert Parker, 98 punten
"Wow. This is a beautiful year for Tua Rita's legendary Merlot. The grapes were harvested early, between September 4th and the 6th, and spent 21 months in barrique. This wine is a perennial overachiever, and the 2016 Redigaffi is no exception. It has a remarkable persistence to the bouquet, along with tonic crispness and a velvety mouthfeel. It's a complete and beautifully structured expression, most notable for its freshness and softness. This Redigaffi is still a bit closed, which leads me to think it is going to be a stunner when you finally retrieve it from your cellar in 5-10 years from now.” (Monica Larner).
James Suckling, 99 punten:
“The aromas of violets, roses and lavender are captivating. Turns to spices and hazelnuts. So complex. This full-bodied wine grows and grows on the palate, yet it remains agile and fresh. Plenty of energy in the palate. More powerful than the perfect 2015. We will see which is better in the end. Great wine.”
Vinous, 97 punten:
"The 2016 Redigaffi is another absolutely compelling wine in this range. Explosive and opulent, the 2016 manages to be both spectacularly rich and yet also retain tremendous freshness. Blueberry jam, lavender, crushed rocks and sweet oak all build as this sumptuous yet structured Merlot shows off its considerable personality. In 2016, Redigaffi is energetic, persistent and also very classy. Drink it over the next decade or so.” (Antonio Galloni).