Veneto is vooral bekend vanwege het Lago di Garda en niet te vergeten Venetië, de grootste toeristische trekpleisters van de regio. Veneto heeft een gevarieerd landschap met bergen, heuvels, meren, rivieren, dalen, vlaktes en kustgebied.
De Veneto is een van de grootste wijngebieden van Italië, met een productie van bijna 7 miljoen hectoliter op ruim 73.000 hectare wijngaard. Hieruit blijkt al dat er niet alleen kwaliteitswijn in Veneto gemaakt wordt. Het gebied telt 14 DOCG’s. In Veneto zijn vrijwel alle wijntypes vertegenwoordigd.
De bekendste wijngebieden liggen rond de stad Verona en het Gardameer. Hier worden droge witte wijnen geproduceerd (Soave) op basis van de Garganega-druif en zachte rode wijnen (Valpolicella) van met name de druiven Corvina Veronese en Rondinella.
De topper uit het gebied is zonder twijfel de Amarone della Valpolicella. Dit is een fenomeen op zich: de laat geoogste druiven worden op rieten matten in de zon te drogen gelegd, of opgehangen in goed geventileerde ruimtes, zodat de druiven voor een groot deel indrogen terwijl de suikers behouden blijven. Pas in de maand januari worden de druiven geperst en ontstaat er een suiker- en extractrijke most. Het uiteindelijke resultaat is een krachtige rode wijn die door de algehele vergisting van de druivensuikers een alcoholpercentage tot zelfs 17% kan bereiken. De wijn kenmerkt zich, naast het hoge alcoholgehalte, door een intens bouquet en een volle, complexe structuur met een aangenaam bittertje (‘amaro’).
Een ander paradepaardje in de Veneto is de Prosecco, vooral bekend uit de streek rond Valdobbiadeneen Conegliano. Hoewel er ook zoete varianten bestaan zijn de meeste Prosecco’s droog en vrijwel altijd in meer (Spumante) of mindere mate (Frizzante) mousserend. De Prosecco is vooral geliefd als apéritief.